Temperatur på mousserande vin
Champagne och andra dyrare mousserande viner dricks gärna vid 9–10 grader. Vanliga prosecco och cava serveras kallare.
Italiensk prosecco, spansk cava, fransk champagne och cremant är de vanligaste mousserande vinerna, men Ungern, Tyskland och Sydafrika är exempel på andra länder som producerar torra viner med bubblor.
Temperaturen är generellt sett samma för alla torra mousserande, 6–10 grader fungerar alltid. Men vill man maximera vinets kvaliteter fullt ut utifrån hur det är tänkt att upplevas, kan du gå ett steg till:
- Champagne, dyrare cava och andra mer påkostade torra mousserande viner får gärna vara 9–10 grader. De har mycket aromer av äpple och bröd som frigörs som bäst vid denna temperatur.
- Övriga torra mousserande viner serveras gärna vid 6–8 grader för att släppa fram vinernas friskhet (syran).
- Lägre temperatur är också bra om ni dricker mousserande före maten. Syran träder fram och sätter igång smaklökarna lite extra inför middagen.
Detta är alltså rekommendationer, men som alltid i smakens värld märker du själv när du tycker något smakar som bäst.
Så får du till temperaturen
Hellre för kallt än för varmt är en bra minnesregel. Vinets temperatur höjs ganska snabbt med någon grad när det tas ur kylen.
Hur får du till temperaturen?
- Ställ in vitt och mousserande vin minst två timmar i kylen innan det ska drickas. Då hinner det bli kallt. Du kan lätt kyla det längre än så.
- Vill du vinet kallare än 8 grader kan du lägga flaskan i frysen en kvart, alternativt i en bunke med hälften vatten och hälften is.
Temperaturen påverkar upplevelsen
Tänk dig ett glas mousserande. Det doftar och smakar mindre om det är kallt, men upplevs friskt, lätt och piggt. Någon grad upp i temperatur så frigörs doft och smak, medan för varmt bubbel tappar friskheten.
Temperatur handlar om balans mellan å ena sidan syran (friskheten) och å andra sidan doft och smak. Vid rätt temperatur kommer hela vinet till sin rätt.