Australien
Utvecklingen av Australiens moderna vinindustri började under 1950-talet när produktionen gick över från starkvin till bordsvin.
Hitta på sidan: Viner Druvor Klimat Jordmån Vinlagar
Kort om Australien
Klimat: Varmt men varierande från kontinentalt till maritimt
Nederbörd: 135 mm/år i Riverland, 500 mm/år i Hunter Valley
Jordmån: Extremt varierande över kontinenten
Blå druvor: Shiraz, cabernet sauvignon, merlot, grenache, pinot noir
Gröna druvor: Chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris, muscat, semillion, riesling
Fördelaktigt klimat, stora odlingsarealer och nyetableringar i svalare områden kombinerat med avancerad teknologi och välutbildade vinmakare gör att Australien förknippas med både fruktiga viner i lägre prisklasser och prestigeviner. Shiraz, cabernet sauvignon och chardonnay är landets klassiska signaturdruvor.
Kvalitet före kvantitet
Under några år har den australiska vinnäringen haft en viss överproduktion. Medan ”växtvärken” behandlas, bland annat genom lägre skördeuttag, kan vi fortsätta ta del av unika viner i gamla traditionella stilar. Vi kan dessutom upptäcka de nya viner som ständigt skapas i landet.
Här odlas till exempel så vitt skilda druvsorter som gröna viognier och arneis och blå sangiovese, nebbiolo, pinot noir och tempranillo.
Trenden är att allt fler producenter går mot mer kvalitet än kvantitet. Australien har under lång tid legat långt fram med att ta fram och använda modern teknik för odling, skörd och vinframställning. Dessutom har man fört in och anpassat klassiska tekniker från Europa i den egna vinindustrin.
Trenden är att allt fler producenter går mot mer kvalitet än kvantitet.
Viner
Superzonen South Eastern Australia
I vinsammanhang är Australiens sju delstater indelade i zoner som delas in i distrikt och deldistrikt. Zonnamnen står knappt på etiketterna, distriktet är viktigare.
Undantaget är ”superzonen” South Eastern Australia. Under den ursprungsbeteckningen kan de tre stora vinstaterna South Australia, New South Wales och Victoria fritt odla vin, frakta druvor och must över gränserna, och även blanda och buteljera vinet var som helst inom området. Även Tasmanien och delar av Queensland inkluderas i området. Inom South Eastern Australia-beteckningen ryms 95 procent av Australiens vingårdar.
Western Australia
I Australiens största delstat täcker vinodlingarna bara en liten del av kontinentens sydvästra hörn, och här skördas mindre än fyra procent av landets druvor. Samtidigt producerar området en betydande del av landets premiumviner. Margaret River är stjärndistriktet – men Pemberton och det stora Great Southern drar sig allt större intresse från vintillverkarna.
South Australia
South Australias vingårdar är samlade i delstatens sydöstra hörn och producerar nästan hälften av Australiens vin. Huvuddelen av druvorna kommer från de stora konstbevattnade odlingarna längs floden Murray i distriktet Riverland.
South Australia är dock mer känt för sina kvalitetsviner från distrikt som:
- Barossa Valley
- Clare Valley
- Eden Valley
- McLaren Vale
- Padthaway
- Coonawarra
Queensland
Vinnäringen i det varma Queensland är koncentrerad till delstatens sydöstra hörn. Klimat- och jordförutsättningarna är speciellt fördelaktiga i underregionen Granite Belt och i det något nordligare South Burnett.
New South Wales
New South Wales är Australiens folkrikaste delstat och näst största vinproducent. De största odlingarna finns i de konstbevattnade vingårdarna utmed floderna Murray och Murrumbidgee. Kvalitetsvinerna av sémillon och shiraz från Hunter Valley står i centrum.
Mer om Queensland och New South Wales
Victoria
Sett till vinvolym är Victoria landets tredje viktigaste delstat. Bland en mängd olika vinstilar har starkvinerna från Rutherglen och Glenrowan vunnit störst berömmelse. Över hela delstaten har det under lång tid dykt upp nya små så kallade ”boutique wineries”.
Tasmanien
Tasmanien har ett svalt klimat som gör sig utmärkt för pinot noir, chardonnay och riesling. Den stora ön är känd för sina mousserande viner gjort på traditionellt sätt med en andra jäsning på flaska.
Northern Territory
Denna stora delstat ligger utslängd i öknen mellan vinkonfederationen South Eastern Australia och Western Australia. Vin är inte i fokus här, men det finns ett par vingårdar i närheten av Alice Springs där klimatet är tillräckligt gynnsamt för odling.
Vatten tas från djupa borrhål och med ständig konstbevattning odlas här ett halvdussin druvsorter. Shiraz börjar man plocka på nyårsafton och nästa dag kan man pressa årets första vin i Australien – Early Red eller Aussie Nouveau.
Druvor
Shiraz
Shiraz är landets viktigaste blå druva och odlas i stort sett i landets alla vinområden. Druvan är identisk med den franska syrah och visar varierande karaktär beroende på var den odlas. Den är framgångsrik i både blandningar och på egen hand.
Cabernet sauvignon
Cabernet sauvignon började odlas i större skala först på 1960-talet och är i dag den näst mest odlade blå sorten. Cabernet har ofta blandats med shiraz, men på senare tid har det blivit allt vanligare att para druvan med merlot och cabernet franc precis som i Bordeaux. Cabernet franc är inte så vanlig och blir bara bra i undantagsfall, medan merlot går framåt sedan slutet av 1990-talet.
Grenache
Grenache hade en stark ställning, men i takt med cabernet sauvignons växande popularitet har planteringarna minskat. Ett nytt intresse för rhônedruvor och deras vinstilar har dock vänt den nedåtgående trenden.
Utvecklingen för mourvèdre, lokalt kallad mataro, har varit liknande. Pinot noir gör bäst ifrån sig i landets svalare områden och merparten av druvorna går till mousserande viner.
Chardonnay
Bland de gröna druvorna har chardonnay en särskild ställning och planteringarna fortsätter att öka. Druvan är anpassningsbar och odlas precis som shiraz i alla vinområden. Stilarna påverkas i lika hög grad av klimat och odlingsområde som av producenternas inflytande vid vinifieringen.
Semillon
Semillon kommer på andra plats bland de gröna druvorna, odlas i många områden och är mest känd från Hunter Valley i New South Wales. Där gick den förr under namnet Hunter Riesling, men utan att ha något med riesling att göra.
Riesling
Riesling i sin tur går ofta under namnet rhine riesling och finns främst i South Australia och i Western Australias södra delar. De flesta vinerna är torra, men små kvantiteter botrytiserad, söt riesling produceras också. Botrytis, ädelröta, är ett svampangrepp på druvorna som är önskat för söta viner.
Två olika klimat
Den största delen av de australiska vinodlingarna är koncentrerade till landets sydöstra hörn längs de tempererade kustområdena. Jämfört med Kalifornien är inflytandet från havet inte lika stort eftersom havet är varmare. Skillnaden mellan dag- och nattemperaturer är inte heller särskilt stora.
Generellt kan man säga att kontinenten har två skilda klimat. Ett påverkar de södra delstaterna Western Australia, South Australia, Victoria och Tasmanien, ett annat som påverkar delstaterna Queensland och New South Wales.
Generellt kan man säga att kontinenten har två skilda klimat.
Södra delen
Den södra delen får mest regn under vinter och vår. Sommaren är torr med dagstemperaturer som pendlar mellan 25° och 35° och hösten kommer tidigt. Under sommaren är konstbevattning på många platser nödvändig. En stor del av planteringarna skördas maskinellt.
I de riktigt varma områdena skördar man helst på natten: det är svalare då och bäst för skördearbetare och druvor.
Norra delen
De norra områdena påverkas mer av de tropiska väderförhållandena. Hunter Valley i New South Wales får till exempel det mesta av sitt regn under skördemånaden, vilket kan leda till problem med svampsjukdomar i vingården. Samtidigt hjälper fuktigheten och molnigheten till att mildra det generellt heta klimatet.
Jordmåner i Australien
Den röda jorden, terra rossa, över kalkstensåsarna i Coonawarra är Australiens mest berömda jordmån. I övrigt upptas största delen av salthaltig ökensand, och vinodling är i stort bara möjlig i kustområdenas floddalar i landets sydöstra och sydvästra delar.
Sandblandade leror av olika slag är den vanligaste jordmånen i vingårdarna, men det finns också inslag av granit och jord av vulkaniskt ursprung.
Östra Australien ligger ovanpå Great Artesian Baisin, det stora artesiska bäckenet. Här rinner rent grundvatten i floder eller kanaler ett par meter under markytan. Men grundvattennivåerna håller på att sjunka och vatten börjar bli en bristvara.
Vinlagar
Australien har ännu ingen motsvarighet till den typ av vinlagstiftning som finns i de flesta europeiska länder.
För viner som exporteras till EU gäller att om årgången står på flaskan ska minst 85 procent av vinet komma från det året. Dessutom måste den angivna druvsorten eller ursprunget stämma till minst 85 procent.
Om vinet är gjort av flera angivna druvsorter måste de anges i fallande ordning. Ett shiraz/cabernet sauvignon-vin innehåller alltså mer shiraz än cabernet.
Geographical Indications
År 1993 skapades begreppet Geographical Indications, GI: s, som ska definiera Australiens alla odlingsområden. De täcker fem nivåer idag:
- Superzonen South Eastern Australia
- 8 territorier
- 28 zoner
- 63 regioner
- 14 subregioner.
Bland de 28 zonerna finns den kollektiva zonen Adelaide som består av zonerna Barossa, Fleurieu och Mount Lofty Ranges.
För druvor från en specifik vingård i en subregion är det valfritt vilken av de fem nivåerna man vill sätta ursprunget till.
Det är ingen skillnad i lag mellan begreppen zon, region och subregion, men de måste uppfylla vissa minimikrav på årlig produktion, antal producenter och visa en viss grad av homogenitet vad gäller druvodling.
Det finns inga appellationer där särskilda metoder eller druvsorter måste specificeras eftersom man anser att det kan motverka experimentering och kreativitet.