Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Om rosévin
Fem myter om rosévin

Kunskap & Inspiration

Fem myter om rosévin

Trots att rosévinet har varit en trenddryck under de senaste åren lever en del fördomar och myter kvar. Vi slår hål på dem.

1. Rött vin blandas med vitt

Det här är en vanlig missuppfattning. Det vill säga att man tar ett rött vin och blandar in lite vitt och vips så har man ett rosévin. I de flesta vinländer och vindistrikt är detta förbjudet (ett undantag är Champagne) – utan ett rosévin tillverkas oftast som ett vitt vin men med blå druvor. Läs mer i myt 3.

2. Rosé funkar inte till mat

Ett påstående från tiden då rosévinerna var mer söta än torra, gjorda för att bara ha som sällskapsvin. Dagens viner är oftast torra med en frisk och hög fruktsyra, smaken ligger mellan vita och lätta, röda viner. Det gör att rosévin fungerar bra till lättare kött- och fiskrätter, sallader och småplock. Den friska syran gör också att vinet lättar upp om det finns någon fet sås till maten.

3. Ljus roséfärg är bättre än mörk

Kvaliteten på rosévinet sitter inte i färgen. Färgen tillkommer av olika anledningar. Vissa blå druvsorter ger mörkare vin. Vinmakaren väljer även själv vilken färg vinet ska ha genom hur länge druvskalen får dra med musten. Ett sätt att få en ljus färg är att enbart pressa druvorna och inte låta druvskalen ligga kvar i musten.

Kvaliteten på rosévinet sitter inte i färgen.

Visste du att Provence Research Center har delat in roséviner från Provence i sex officiella färgkategorier? Från ljusast till mörkast färg kallas de för persika, melon, mango, pomelo, mandarin och röda vinbär.

4. Rosévin görs bara i södra Frankrike

Det är sant att bortåt en tredjedel av världens rosévin kommer från Frankrike, och att det är en specialitet i Côte de Provence. Men rosévin tillverkas även i Bordeaux, Loire, södra Rhônedalen och Languedoc. De spanska regionerna Navarra, Rioja, Castilla y León och Penedès är stora roséproducenter, liksom Pfalz i Tyskland. Österrike producerar mer och mer rosévin, gärna druvrent på pinot noir och i Sverige används druvan rondo.

5. Roséviner är söta

Tvärtom. I dag är de flesta roséviner torra och följer därmed något som konsumenterna helst undviker: socker och sötma. Ett tydligt undantag som bekräftar regel finns dock – white zinfandel. Det är ett rosévin som ska ha sötma, det tillhör själva stilen.

Är allt rosévin mousserande?

Nej, de flesta roséviner är helt stilla. Däremot innehåller vissa lite kolsyra vilket ger en "pärlande" munkänsla. Sedan finns så klart en hel kategori med mousserande roséviner.  

Vilken mat till rosévin?

Vi på Systembolaget delar in vinerna i två smaktyper: Friskt & Bärigt och Fruktigt & Smakrikt. Det gör det lätt att matcha rosévin med mat. Lär dig mer om rosé och mat.

Tips för att välja mat till rosé

  • Ska rosévinet serveras före maten är smaktypen Friskt & Bärigt ett bra val.
  • Rosé från smaktypen Friskt & Bärigt passar till fiskgrytor, tapas och matiga sallader.
  • Till smakrikare rätter som grillad fisk eller ljust kött med fetare sås passar vinerna inom smaktypen Fruktigt & Smakrikt.
  • Rosé med sötma går bäst som sällskapsvin men även till starkare mat – sötman lindrar hettan i maten.

 

Fyra trälårar med blå druvklasar

Grenache, cinsault, tibouren...

Rosédruvor att ha koll på