Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Druvans värld
Druvsorter
Nebbiolo

Kunskap & Inspiration

Nebbiolo

Blå druva.

Odlas i: Främst norra Italien.
Kända distrikt: Piemonte och Lombardiet.
Smak: Ofta sträva viner med hög syra, inslag av körsbär, tjära, viol, tobak, rosor och nypon.
Passar till: Kraftiga kötträtter, rätter smaksatta med tryffel och till lagrade hårdostar.
Smaktyp: Nebbiolovinerna hittar du oftast i smaktypen Stramt & Nyanserat.

Hemma i Piemonte

Den blå nebbiolodruvan odlas främst i Barolo och Barbaresco i Piemonte i norra Italien. Namnet kommer från det italienska ordet för dimma, nebbia, som är vanligt i Piemonte på hösten. Nebbiolo mognar väldigt sent och trivs därför bäst i de allra soligaste lägena.

Nebbiolo odlas även i andra delar av Piemonte som Ghemme, Gattinara och Carema. Där blandas den oftast med andra druvsorter och kallas även för spanna. Längre österut, i Valtellina i Lombardiet, tillverkas ett vin av torkade druvor som kallas sfursat.

Tjära och rosor

Vinerna är ganska ljusa i färgen. Doften kan påminna om körsbär, tjära, torkade örter och rosor. Smaken brukar vara mycket frisk och sträv och vinerna tål därför många års lagring.

Fler druvsorter

Vad är tanniner?

Det sitter i strävheten

Vad är tanniner?