Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Druvans värld
Druvsorter
Godello

Kunskap & Inspiration

Godello

Grön druva.

Odlas i: Norra Spanien, Portugal.
Kända distrikt: Galicien (Valdeorras DO).
Smak: Fylliga, smakrika, ofta fatlagrade viner med aromer som citrus, gul frukt och mineral. Kan påminna om chardonnay.
Passar till: Smakrika rätter av fisk och skaldjur eller kycklingrätter.
Smaktyp: Vanligast i kategorierna Friskt & Fruktigt eller Fylligt & Smakrikt.

Räddad från utrotning

Första gången godello nämndes i skrift var redan 1531, men druvan var länge en doldis som till sist höll på att försvinna helt. Tack vare ett projekt som skulle stärka vingårdars produktion av godello i Valdeorras (Galicien) fick druvan ett lyft. I dag anses den vara högkvalitativ och ger intensiva, fylliga viner som i vissa fall kan lagras.

Neutral druva med många möjligheter

Valdeorras är en av fem appellationer i Galicien, det vill säga en specifik plats med unika egenskaper för den geografiska omgivningen. Just här är jorden rik på skiffer vilket ger mineraliska aromer till vinet.

Precis som chardonnay är druvan i sig ganska neutral vilket gör att vinets terroir kan skina igenom och smaken går att styra i den riktning vinmakaren önskar. Det går alltså bra att både göra friska och lätta viner som lagras på ståltank för att förstärka fräschör, och att låta vinerna fatlagras och genomgå malolaktisk jäsning för en fylligare karaktär.

Godello odlas även i andra DO-appellationer (Denominación de Origen) i Galicien och närliggande Bierzo DO. Portugal odlar druvan under namnet Gouveio.

Fler druvsorter

Tillverka vitt vin: Gröna druvklasar i plasthink.

Vitt från grönt

Så tillverkas vitt vin