Carmenère
Blå druva.
Odlas i: Främst i Chile och små mängder i Frankrike.
Kända distrikt: Rapel, Maipo, Bordeaux.
Smak: Fruktiga, fylliga och relativt sträva viner med toner av svarta vinbär och plommon.
Passar till: Rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött, gärna grillat.
Smaktyp: Vinerna av carmenère hittar du oftast i kategorin Fruktigt & Smakrikt.
Från lushaveri i Bordeaux till nationaldruva i Chile
Carmenère var en viktig blå druva i Bordeaux innan vinlusen härjade i slutet av 1800-talet. När odlarna sedan återplanterade sina skövlade vingårdar valde de härdigare druvsorter som merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc. Men det finns vissa vingårdar i Bordeaux som har små odlingar kvar.
Chile importerade redan under 1830-talet många sticklingar av olika druvsorter från Frankrike, oftast merlot. Men under 1990-talet visade analyser att mycket av det man trott var merlot i själva verket var carmenère. Numera är carmenère något av en chilensk nationaldruva.