Bordeaux vitt vin
Bordeaux har varierat klimat och det finns risk för hagel och köldknäppar på vårarna, men även regn under skördetiden kan ställa till problem för vinrankor och druvor.
Direkt till årgångarna
2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990
Årgång: 2023
Betyg: 4
2023 var ett utmanade år för vingårdsägarna. Men de gröna druvorna klarade sig generellt bättre än de blå. Våren började bra med blomning utan hot av frost. Däremot kom regn och värme under sommaren som skapade problem med svampangrepp. I slutet av augusti blev vädret allt bättre med relativt hög värme, vilket fick druvorna att mogna, med bra balans av fruktsyra och sockernivåer. Producenter med möjlighet att sortera och jobba aktivt i vingårdarna lyckades bäst. Ädelrötan fick också bra fäste på senhösten, vilket gör att året kommer vara bra för söta vita viner.
Årgång: 2022
Betyg: 3
Värmen under sommaren och hösten var inte fördel för de gröna druvorna. De torra vita vinerna lär bli koncentrerade, men kanske sakna den där extra växeln när det gäller fruktsyran. De söta vinerna lär också bli koncentrerade, men botrytisangreppen på druvorna kom relativt sent. Så alla söta viner lär inte ha de typiska botrytisaromerna. Producenter som hade tålamod att skörda sent var vinnare 2022.
Årgång: 2021
Betyg: 4
I motsats till de blå druvorna klarade sig de gröna bättre. Hög fruktsyra och bra koncentration, kommer kräva en viss lagring för att runda av de torra vinerna. Sauternes och Barsac drabbades hårt av frost och hagel, vilket gjorde att antalet flaskor kommer blir mycket lågt. Dock rapporteras att kvaliteten på vinerna blir väldigt bra.
Årgång: 2020
Betyg: 4
De gröna druvorna till de torra vita vinerna började skördas redan i mitten av augusti eftersom våren var mild och blomningen satte i gång tidigt. Druvorna skördades med bra koncentration och fruktsyra. Ädelrötan botrytis, för de söta vinerna, kom sent på säsongen och inte så mycket som man hade hoppats på.
Årgång: 2019
Betyg: 4
Våren och en bra bit in i juni var relativt sval med riklig nederbörd, det gjorde att blomningen fick en ojämn start. Från mitten av juni var det dock varmt vilket gjorde att druvorna mognade jämt. Precis som 2018 är 2019 en varm årgång med höga temperaturer under juli, augusti och september. Många skördade i slutet av augusti så vinrankorna hann inte bli stressade av vattenbrist. Fruktsyran var hög och de gröna druvorna små och koncentrerade. Alkoholhalten för de torra vita lär vara lite lägre än 2018. Söta viner lär uppvisa hög koncentration, även om volymerna är lägre då en del druvor skrumpnade redan i augusti, innan ädelrötan hade utvecklats.
Årgång: 2018
Betyg: 4
Början av säsongen med den blöta vintern och fuktiga våren var inte bra. Det såg ut som perfekta förhållanden för mjöldagg. Sommaren och hösten var varma och torra, förutom en del hagelstormar som angrep Sauternes i juli. Växtperioden från augusti till oktober var torr och fin. Det finns en hel del förväntningar på vita bordeauxviner från 2018.
Årgång: 2017
Betyg: 4
En svår årgång med tidig knoppning och stora problem med vårfrost. Regniga dagar i slutet av juni gjorde att vinrankorna började växa igen och varma sommardagar blandades med kalla nätter. Druvorna behöll dock en jämn mognadsfas och fruktsyran förblev hög. Under september föll en del regn, men då hade de flesta redan skördat sina gröna druvor. De som klarade sig från frostangrepp har lyckats göra bra viner, med fin och djup struktur och frisk syra. De vingårdar som gör söta viner drabbades hårt av frost och ädelrötan hade svårt att få fäste. De producenter som hade råd att sortera väl har gjort koncentrerade och friska söta viner.
Årgång: 2016
Betyg: 3
Ett utmanande år med värme och väldigt lite nederbörd från juni och tre månader framåt. Våren var våt och kall och många vinodlare kämpade för att hålla svampangreppen stången. Fruktsyran för de vita vinerna tenderar att ligga lite lägre än normalt och fruktaromerna är inte lika tydliga. 2016 blev långt ifrån ett perfekt år för vit bordeaux, om än inte katastrof.
Årgång: 2015
Betyg: 4
De vita vinerna kännetecknas av friskhet, elegans och djup, som resultat av de perfekt mogna skördedruvorna. Resultatet verkar vara en blandning av vinerna från 2010 och 2011 om man lyssnar till vinmakarna.
Årgång: 2014
Betyg: 4
Ett fint år för både torra och söta viner. Inga problem med att behålla en frisk fruktsyra detta år – till och med de söta upplevs "laserskarpa" med sin friska syra.
Årgång: 2013
Betyg: 4
Detta är helt klart ett år för de vita vinerna, både torra och söta. De söta har alla förutsättningar till mycket god kvalitet med balans och koncentration. De söta lyfter därför upp betyget.
Årgång: 2012
Betyg: 3
En stor variation i kvalitet för vita viner. Medan de vita torra vinerna verkar vara av hög kvalitet, så är det precis tvärtom för de söta. Ädelrötan utvecklades bra, men mycket regn i oktober spolade bort möjligheten till att skörda kvalitetsdruvor detta år och gav dessutom en mycket liten skörd. Det ger en delad betygsättning för vita viner och högst en tvåa till de söta.
Årgång: 2011
Betyg: 5
Ett mycket lyckat år för de vita vinerna i Bordeaux, för både torra och speciellt för söta. Varma torra september erbjöd väldigt goda möjligheter för utvecklandet av botrytis. De som lyckades gjorde vin av hög kvalitet, vilka kännetecknas av tydligt fruktighet och bra balans med fruktsyra.
Årgång: 2010
Betyg: 4
En lyckad årgång för både torra och söta vita viner. Årgången 2010 visar upp balanserade viner med en karaktärsfull friskhet. Det var en ovanligt torr växtsäsong. Sommaren var mycket varm och risken var därmed stor att vinerna skulle bli obalanserade och alltför alkoholrika. De kalla nätterna i augusti och september såg dock till att fruktsyran bibehölls på en hög nivå och slutresultatet är i närheten av 2009 års kvalitet.
Årgång: 2009
Betyg: 3
Det varma och mycket torra vädret under sommaren och hösten satte hinder inför möjligheter till fräscha och eleganta viner. Undantag finns med ett par enstaka högkvalitativa viner i toppklass. Vinerna är generellt mycket fruktiga, fylliga och med låg syra. Detta är helt klart ett år för de söta vinerna, som generellt uppvisar en hög klass med en klar chans till toppbetyg.
Årgång: 2008
Betyg: 4
Trots en mycket liten skörd, som dessutom var väldigt sen, ser årets druvkvalitet bra ut. Speciellt fin ser förutsättningar ut för söta ädelrötade viner, som förväntas ge intensiva viner med bra koncentration.
Årgång: 2007
Betyg: 4
Trots svåra väderförhållanden blev det ett mycket lyckat år för gröna druvor. Kvaliteten är hög och jämn både för de vita torra och söta vinerna.
Årgång: 2006
Betyg: 3
Sauternes och Barsac hade ett mycket svårt år och gav en ganska liten skörd. De som gjorde en rigorös druvselektering lyckades bäst med kvaliteten. De vita torra vinerna är dock av mycket god kvalitet, friska och aromatiska.
Årgång: 2005
Betyg: 5
En lysande årgång, precis som för de röda. En torr och varm sommar – som följdes av efterlängtat höstregn med torra skördevindar – erbjöd ädelrötan mycket goda förhållanden.
Årgång: 2004
Betyg: 3
En regnig höst gav dystra botrytisutsikter. Ett avbrott i nederbörden och torra vindar erbjöd bra förhållanden i slutet av augusti till början av oktober. De som väntade längre ångrade sig, för regnet återkom och sänkte druvkvaliteten radikalt. Inget toppår, men bra viner från egendomar med noggrann selektering.
Årgång: 2003
Betyg: 4
En väldigt stor ojämnhet i kvaliteten. Allt från medioker till toppkvalitet. De söta vinerna har hög sötma och är rika på alkohol, men flera viner saknar en balanserande fruktsyra. I motsats till övriga Bordeaux var skörden stor.
Årgång: 2002
Betyg: 4
Sauternesvinerna blev över förväntan, även om de inte går att jämföra med toppåret 2001, utan snarare med 1999. I mitten av september skedde en första plockning – triage – eller gallring av vingårdarna. Den huvudsakliga skörden genomfördes i omgångar i början av oktober.
Årgång: 2001
Betyg: 5
Ett toppår för söta viner (men även bra för torra vita), i synnerhet Sauternes, tack vare det fina vädret i oktober. Varma dagar med regelbundna milda regnskurar, kvällsbrisar och svala nätter bjöd på ideala förhållanden för ädelröta. Resultatet är långlivade och koncentrerade viner.
Årgång: 2000
Betyg: 2
En svag årgång beroende på kraftiga regn i mitten av oktober. Den tidigt mognande sauvignon blanc klarade sig något bättre än semillondruvorna.
Årgång: 1999
Betyg: 4
En mycket god årgång med temperaturer över det normala, men med färre soltimmar. Det regnade under andra halvan av september, men i oktober blev vädret bättre. Överlag god kvalitet.
Årgång: 1998
Betyg: 4
Överlag var väderleken bättre än året innan. Regn ställde dock till med problem i september. I likhet med 1997 gjordes blev det begränsade volymer.
Årgång: 1997
Betyg: 4
En årgång som som gav en liten skörd, men söta viner av mycket hög kvalitet. Det problematiska vädret under sommaren räddades av den varma hösten.
Årgång: 1996
Betyg: 4
En mycket god årgång tack var det utmärkta vädret under oktober månad. Kanske snäppet bättre än 1995.
Årgång: 1995
Betyg: 5
Det goda vädret under oktober, varmt med tillfälliga, milda regn, gav rikligt med ädelrötade druvor. Viner med bra koncentration och god kvalitet.
Årgång: 1994
Betyg: 3
En bättre årgång än de tre föregående. Kalla regn under september och oktober hjälpte inte ädelrötan på traven. Vissa producenter lyckades göra bra viner. Liten volym av söta viner.
Årgång: 1993
Betyg: 2
Den tredje svaga årgången i följd för söta viner. Dåligt väder från och med den 6 september gjorde att bara de producenter som gallrade noggrant vid skörden kunde producera hyfsade viner.
Årgång: 1992
Betyg: 2
Kanske den svagaste årgången för söt vit bordeaux under 1990-talet. Problem med regn under sommaren och vid skörden. Ojämn kvalitet.
Årgång: 1991
Betyg: 2
Det ojämna vädret i september, omväxlande varmt eller regnigt, medförde att det tog tid för druvorna att bli ädelrötade. Skördeperiodens längd drogs ut och resultatet blev överlag av något ojämn kvalitet.
Årgång: 1990
Betyg: 5
En lysande årgång. Den mycket heta och torra sommaren följdes av kraftiga regn i slutet av augusti, vilket utvecklade ädelröta både snabbt och ovanligt tidigt. Liten kvantitet men mycket hög kvalitet.
Dela via