Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Om starkvin
Årets glögg och lär dig mer om glögg

Kunskap & Inspiration

Årets glögg och lär dig mer om glögg

Här får du svar på vanliga frågor om glögg och kan se årets glögg i vårt sortiment.

Årets glögg 2024

I år hittar du 23 olika glöggsorter i säsongssortimentet.

Hur länge håller en öppnad glögg?

Vanlig vinglögg är inte lika hållbar som en starkvinsglögg, men brukar kunna klara sig till säsongen efter. Ett tips är att hälla över glögg som blir över till mindre flaskor, förslut och förvara svalt och mörkt.

Kan glögg bli gammal?

Starkvinsglögg, även öppnade flaskor, klarar flera års lagring tack vare hög alkoholhalt och att glöggen är söt. Det kan bildas fällning av kryddor och färgämnen men det går bra att sila bort. När glögg lagras minskar kryddigheten och glöggen får mer karaktär av starkvin.

Vad är glögg? 

Glögg är ett kryddat och sötat vin som finns i olika alkoholstyrkor: vin- och starkvinsglögg samt alkoholfri. Ordet glögg kommer från verbet glödga och anspelar på tillverkningsmetoden att låta socker smälta ner i vin. Röd glögg görs på ett rött basvin medan vit glögg görs på vitt basvin. Den vita versionen är ofta sötare och skiljer sig i kryddningen från den röda.

Hur serveras glögg?

Glögg kan drickas antingen varm eller kall och det är vanligt att ha skållad mandel och russin i eller bredvid glöggkoppen. När du värmer glögg bör den inte bli varmare än 78,3 grader, vilket är etanolens (alkoholens) kokpunkt.

Här tipsar vi om tilltugg som passar bra att servera till glögg

Finns det sockerfri glögg?

För att få kallas vinglögg ska drycken vara sötad med naturliga kolhydrater, till exempel rörsocker, sirap, druvmust eller honung. Syntetiska sötningsmedel som stevia får inte användas, därför finns inte sockerfri vinglögg till försäljning. I matbutiker finns däremot saftglögg med sötningsmedel.

Starkvinsglögg får innehålla annan alkohol

Vinglögg ska hålla en alkoholhalt på minst sju volymprocent och vara tillverkad på rött eller vitt vin. Ingen annan alkohol får tillsättas.

Starkvinsglögg får däremot innehålla tillsatt alkohol eller destillat tillverkat på druvor eller druvrester, till exempel konjak eller annan brandy.

Kanel och kryddnejlika vanligaste glöggkryddorna

Kanel och kryddnejlika är de viktigaste glöggkryddorna men även kardemumma, ingefära, muskot och pomerans är vanliga. Uppfinningsrikedomen inom glöggkryddning är numera stor, under de senaste åren har vi fått se såväl choklad och kaffe som chili och lavendel på etiketterna. Det allra senaste är kolsyrad glögg och glögg smaksatt med tonic. 

Alkoholfri glögg är populärare än någonsin

Utbudet av alkoholfri glögg har ökat kraftigt på senare år. Här är smakvariationen om möjligt ännu större även om den traditionella stilen med smak av kanel, kryddnejlika och avalkoholiserat rödvin fortfarande dominerar.

Mulled wine och glühwein

Det är inte bara i Norden vi dricker varmt vin med kryddor och socker. En lättare och torrare motsvarighet i tysktalande länder kallas glühwein. I Storbritannien säger man mulled wine, i Italien vin brulé och i Frankrike heter det vin chaud.

Varmt och kryddat vin är inget nytt

Seden att blanda kryddor i vin går tillbaka till antika Grekland och Rom. Troligtvis var det ett sätt att dölja felsmaker och förbättra smaken på vin som oxiderat i halvtomma kärl i slutet av säsongen.

Länge var glögg en typ av bål som man blandade ihop själv och drack utspritt över hela året. Det stora genombrottet kom runt 1890 när svenska vinhandlare började sälja färdigblandad glögg på flaska, ofta med julsymboler på etiketterna.

Länge var glögg en typ av bål som man blandade ihop själv och drack utspritt över hela året.

Mulled wine och glühwein

  • Det är inte bara i Norden vi dricker varmt vin med kryddor och socker. En lättare, torrare motsvarighet i tysktalande länder kallas glühwein.
  • I Storbritannien säger man mulled wine, i Italien vin brulé och i Frankrike heter det vin chaud.
Skål med popcorn och choklad runt om

Matcha dryck & mat

Alkoholfri glögg och tilltugg