Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Sprit
Whiskykunskap
Whiskyländer
Skotska whiskyregioner – tradition och produktion

Kunskap & Inspiration

  • Hur tillverkas sprit?
  • Whiskykunskap
  • Tequila
  • Rom – lär dig mer
  • Vad vet du om vodka?
  • Gin & genever
  • Cognac
  • Calvados, likör och andra spritsorter
  • Drinkar och cocktails
  • Spritprovning
  • Aromlexikon sprit

Skotska whiskyregioner – tradition och produktion

Skottland är indelat i whiskyregioner: Highlands, Islands, Islay, Speyside, Lowland och Campbeltown.

Här beskrivs de stilar som traditionellt förknippas med respektive region, men det går att framställa olika stilar var som helst i Skottland. Det finns ett hundratal destillerier för maltwhisky och sju stora industriella grainwhiskydestillerier som producerar sprit till blended-industrin.

Highland

Den region som till ytan breder ut sig allra mest är Highland. Eftersom högländerna utgör närmare två tredjedelar av hela Skottlands yta finns heller ingen typiskt högländsk karaktär – bara en rad olika stilar. Överlag har de en "torr" avslutning.

Islands

Islands, (öarna), tillhör regionen Highlands men bör ändå behandlas som en egen region – Isle of Arran borde rent geografiskt tillhöra Lowlands. Öarna runt Skottland som producerar whisky är: Orkney, Skye, Mull, Jura och Arran. Tillsammans utgör de den del av Highland som kallas för Islands.

Speyside

De flesta maltwhiskydestillerier ligger i Speyside, en mindre del av de norra högländerna. Med tanke på mängden sprit och antalet destillerier i Speyside är det svårt att sätta en särskild stil på whiskyn från regionen. Oftast är den lätt, blommig och maltig eller så är den kraftfull och fruktig. Många gånger är whiskyn lagrad på sherryfat.

Att så många aktiva destillerier är lokaliserade runt Speyside har att göra med tradition och de naturliga förutsättningarna. Området är genomskuret av flera stora floder med riklig tillgång till vatten av god kvalitet. Detta var av avgörande betydelse när destillerier anlades förr i tiden. Man räknar med att omkring 70 procent av all världens maltwhisky produceras i Speyside.

Läs mer om Speyside

Campbeltown

Speysidewhiskyn kom på modet under senare delen av 1800-talet vilket ledde till att så många sökte sig till just Speyside. Men så har det inte alltid varit. Under 1800-talet var staden Campbeltown, (beläget på halvön Kintyre i sydvästra Skottland), den skotska whiskyns huvudstad. Med mer än 30 verksamma destillerier kunde staden stoltsera med att vara Skottlands näst största region efter Highlands.

I dag finns bara tre destillerier kvar. Whiskyn här blir ofta robust och oljig med antydan till sälta. Campbeltowns whisky återspeglar mycket traditionella och rent hantverksmässiga arbetssätt, vilket ger sin prägel på whiskyn än i dag. Campbeltown har tidvis inkluderats i Highland men hävdat sin rätt att få fortsätta existera som en egen region med sina tre destillerier.

Lowlands

Även Lowland har endast tre maltdestillerier men har aldrig blivit ifrågasatt som en egen region. Mycket av whiskyn som produceras här används i blended-industrin. Stilmässigt blir Lowlandswhiskyn mildare och mer subtil i karaktären och ofta trippeldestilleras spriten innan den hälls på fat. Den tredje destillationen och den parfymerade karaktären gör att whiskyn från Lowlands påminner om den irländska i smaken.

Islay

Ön Islay utanför Skottlands sydvästra kust tillhör inte Islands utan utgör en helt egen region. Islay är hemvisten för många av de mest kraftfulla och rökigaste whiskysorterna.

Hög stapel med ekfat i olika färger som ligger staplade på kajen på ön Islay.

Staplade whiskyfat på Islay

Att så många sorters maltwhisky från Islay har en så rökig och speciell karaktär, präglad av havstoner, kommer från torven som bryts på ön. Torv används för att torka kornet till malt och kan ge maltwhisky en rökiga karaktär.

Men – all whisky från Islay är inte rökig. Det finns de som är väldigt lite, eller nästintill helt orökta.

Independed bottlers - oberoende buteljerare

Få destillerier har egna buteljeringsanläggningar. Desto vanligare är att man har kontrakt med buteljerare, independed bottlers, eller lämnar flasktappningen till leverantören. Många destillerier ägs av multinationella företag med en eller flera blended whisky i portföljen och mellan dem pågår hela tiden handel med whiskyfat.

Ett tiotal handlare har specialiserat sig på små partier av exklusiva whiskysorter som de själva buteljerar ofiltrerat och i fatstyrka, cask strength. De kan i sina lager ha sällsynt maltwhisky från destillerier som inte längre existerar.

Whisky från en oberoende buteljerare behöver inte smaka som destilleriets egna buteljeringar. Beroende på vilka fat som väljs eller som finns till salu kan en independed bottler-buteljering vara helt unik av högsta kvalitet eller bara ge en hint om destilleriets karaktär.

5 benämningar på skotsk whisky

  • Single Malt Scotch Whisky: Maltwhisky från ett enda maltwhiskydestilleri
  • Blended Malt Scotch Whisky: Maltwhisky från flera olika maltwhiskydestillerier
  • Single Grain Scotch Whisky: Grainwhisky från ett enda grainwhiskydestilleri
  • Blended Grain Scotch Whisky: Grainwhisky från flera olika grainwhiskydestillerier
  • Blended Scotch Whisky: Whisky som är en blandning av maltwhisky & grainwhisky

 

Lär dig mer om maltwhisky

Allt om malt

Lär dig mer om maltwhisky