Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Sprit
Whiskykunskap
Whiskyländer
Japansk whisky – ren och fruktig

Kunskap & Inspiration

  • Hur tillverkas sprit?
  • Whiskykunskap
  • Tequila
  • Rom – lär dig mer
  • Vad vet du om vodka?
  • Gin & genever
  • Cognac
  • Calvados, likör och andra spritsorter
  • Drinkar och cocktails
  • Spritprovning
  • Aromlexikon sprit

Japansk whisky – ren och fruktig

För hundra år sedan var japansk whisky okänt för övriga världen. Det mesta i whiskyväg som producerades hamnade på den inhemska marknaden.

Japansk whisky gjorde entré på den svenska marknaden under 2000-talet men har tillverkats sedan den första hälften av 1900-talet. Till en början hade de svårt att finna en egen stil. Stilmässigt talar vi inte om stora och kraftiga smaker utan om små eleganta smaknyanser.

Sakekunskap spelar in?

Sannolikt kommer den japanska whiskykaraktären främst från jäsningen – då råvaran (kornet) omvandlas till jäsbar vört – och lagringen. I Japan har man länge framställt sake och där är jäsningen ett viktigt moment. Genom denna erfarenhet får jäsningen även i whiskytillverkningen en ny dimension.

Skottland förebild för Japans whisky

Den japanska whiskyn har alltid haft den skotska whiskyn som förebild, vilket märks på smakbilden. Precis som i Skottland använder man sig i Japan av mältat korn som antingen är rökigt eller helt orökt. I dag förekommer det dessutom att man hämtar torv från Skottland.

Man destillerar två gånger i enkelpannor av olika storlekar och utformningar och lagrar sedan spriten på ekfat. Faten som används kan vara nya eller redan använda, oftast av amerikansk ek. Europeisk ek som mättats med sherry är även det ett alternativ. En del japansk ek, mizunara, förekommer också, vilket kan ge en parfymerad ton åt whiskyn.

Lagringen lite annorlunda i Japan

Lagringen skiljer sig från de klassiska traditionerna. I Skottland, Irland och Kanada använder man nästan uteslutande begagnade ekfat. I USA används nya, hårt rostade fat som bidrar med den vaniljarom som amerikansk whiskey har.

Japanerna valde en annan inriktning och använder begagnade bourbonfat blandat med fat av japansk ek. Detta har gett resultat och numera räknas Japan som ett viktigt whiskyland. Flaskorna har också ofta en egenartad design.

Blandning av smaker

En japansk whisky har ofta en välstämd blandning av smaker. Man använder sig av en nästan transparant, klar vört och jäsningstiden är lång, ofta med olika typer av jästsorter. Kojijäst, som vanligtvis används för att jäsa sake, är ett exempel. Den japanska whiskyn är ren och fruktig i stilen och sällan maltig.

Brist på japansk whisky?

På senare år har det blivit brist på äldre och åldersbetecknad whisky från Japan. Detta beror på ökad efterfrågan på världsmarknaden i kombination med att tillverkarnas lager minskat. Bristen gör att antalet flaskor som lämnar landet numera är begränsat. Det är alltså inte lika lätt att få tag på äldre japansk whisky som för några år sedan.

Massa tack till Taketsuru!

Masataka Taketsuru, (1894–1979), kom från en familj i sakebranchen. År 1918 fick han i uppdrag att lära sig göra whisky och reste till Skottland. Där hann Masataka med att studera på universitetet i Glasgow, praktisera på olika destillerier samt att gifta sig. Han återvände till Japan 1920 och hjälpte till att starta upp landets whiskyproduktion. Senare grundade han ett eget destilleri på ön Hokkaido.

Flod flyter genom ljungklädd hed i Skottland.

Skottlands whiskyregioner

Highlands, Lowlands, Islay...