Whiskyländer – skillnader, likheter och särdrag
I så gott som alla länder stavas det ”whisky” men på Irland och i USA skriver man ”whiskey”. Även smakmässigt finns det nationella särdrag, som fruktigheten i den irländska whiskeyn, renheten i den japanska och den mer eller mindre rökiga tonen i den skotska whiskyn.
Whisky är fatlagrad sprit på spannmål och smakar olika beroende på varifrån den kommer och hur den tillverkas.
Skotsk whisky
Skottland är föregångslandet när det gäller whisky. Stilarna varierar från lätta, blommiga och maltiga till kraftfulla, smakrika och rökiga med tydlig fatkaraktär.
Irländsk whiskey
Är mest känd för sin fruktiga stil, men den rökiga finns också representerad.
Amerikansk whiskey
Har en mer bränd smörkola- och vaniljkaraktär. Råvaran består oftast av en blandning av olika spannmål, där största delen är majs. I USA använder man nya och hårt rostade fat, gjorda av amerikansk ek.
Lär dig mer om amerikansk whiskey
Kanadensisk whisky
Är gjord på majs, råg och kornmalt och är ofta mild, fruktig och med fatkaraktär.
Japansk whisky
Är lik den skotska och är rökig i varierande grad, men har ändå en egen stil – ren karaktär av frukt och fat.
Lär dig mer om whisky från Japan
Svensk whisky
Är inspirerad av den rökiga stilen från Skottland och är än så länge ungdomlig. Man laborerar med fat i olika storlekar av lokal ek.