Dryck till mexikansk mat
Habanero, jalapeño, chipotle, ancho och tabasco: mexikansk mat är överlag kryddstark, och hettan gör att en lättare öl passar bättre än vin till de flesta rätter.
Även chilipeppar präglar en stor del av det kryddstarka mexikanska köket tillsammans med syrliga smaker från tomater och lime. Majs, bönor, tortillabröd, ris och den söta milda smaken från avokado är ofta med och dämpar hettan och syran.
Öl till mexikansk mat – ljus lager
Kryddigheten och hettan gör att mexikansk mat inte är särskilt vinvänlig. Det är inte en slump att Mexiko är känt för sina ljusa, lätta lageröl som nästan helt saknar beska.
Den milda ölen mildrar upplevelsen av hetta och passar till traditionell mexikansk mat som taquitos med heta salsor eller till texmex som fajitas eller burritos.
Öl till chili
Beroende på recept så varierar styrkan i maträtten. Generellt är ljus lageröl med låg beska det bästa valet. Veteöl och hazy IPA är också alternativ – ölstilar som inte har allt för hög beska och har fruktig karaktär, vilket är bra till kryddstark mat.
Ljus lager till chili
Veteöl till chili
Hazy IPA till chili
Vin till mexikansk mat – välj sötma
Vill du ändå dricka vin till fredagstacon? Då kan det vara klokt att dra ned på de heta inslagen i rätterna och välja ett mjukt rött vin utan alltför mycket strävhet: heta smaker förstärker upplevelsen av strävhet i vin.
Föredrar du vitt vin, välj ett med en viss sötma ur smaktypen Druvigt & Blommigt eller Friskt & Fruktigt för att mildra hettan från maten. Om du använder Systembolagets smakklockor för att söka dryck ska vinets sötma ligga minst på klockvärde 3.
Rött vin till mexikansk mat
Vitt vin till mexikansk mat
Alkoholfritt till tacos, tack
En alkoholfri ljus öl med måttlig beska passar bra till den kryddstarka mexikanska maten. Till fisktacos passar också den alkoholfria rieslingen Jacob´s Creek UnVined, med aningens sötma och frisk smak.