Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Smakskolan
Rött vin till mat

Kunskap & Inspiration

  • Världens mat
  • Kombinera dryck och mat
  • Smakskolan
  • Dryckesprovningar
  • Systembolaget Instagram live
  • Dryck i mat
  • Tilltugg och dryck
  • Vad passar till?
  • Dryckesplaneraren
  • Min smakprofil

Rött vin till mat

När röda viner ska kombineras med mat är det framför allt graden av strävhet som måste tas med i beräkningen, även om fylligheten också är en viktig faktor. Lär dig mer om vilka sorters rödviner som passar bäst till mat.

Lätt som en beaujolais eller fyllig som en amarone, mjuk som pinot noir eller sträv som en tannat. Rött vin smakar på olika sätt och det kan vara svårt att välja när de ska kombineras med mat.

Här får du verktygen du behöver för att hitta rätt: Systembolagets smakklockor och smaktyper.

Strävhet och mat 

Smakklockor 3 till 6.

Har vinet låg strävhet, max klockvärde 6, fungerar det till allt från blandade bufféer och halloumiburgare till stekt vit fisk med smakrika tillbehör. Ett mjukt rödvin klarar också av en viss hetta och sötma i maten, även om det är klokt att vara sparsam med dessa egenskaper om du väljer rött vin.                                                

Röda viner med strävhetsklocka upp till 6

Smakklockor-7-8.jpg

Många rödviner har medelstor strävhet som hamnar på klockvärde 7–8. De passar bra att kombinera med de flesta grytor och kötträtter som fläskfilé och lammkorv eller svamprisotto.                           

Röda viner med strävhetsklocka 7–8

smakklockor-9-11.jpg

Har vinet en strävhetsklocka på 9 och uppåt brukar en kötträtt på nötkött, lamm eller vilt passa bäst. För att balansera strävheten är det bra med tillbehör som antingen innehåller fett i form av grädde eller smör, eller att strävheten möts av syra, exempelvis i form av en rödvinssås. Upplevs vinet ändå som för strävt är det ett bra tips att salta köttet lite extra. Salt dämpar allt, även vinets strävhet.

Röda viner med strävhetsklocka på 9 och uppåt

Rött kött klarar strävare tanniner

Ett kött som är rare till medium i stekgraden dämpar upplevelsen av strävhet och ju "råare" proteinerna är, desto strävare vin klarar köttbiten av. Föredrar du genomstekt kött är det en bra idé att välja ett lite mjukare vin. Ett torrt kött förstärker nämligen upplevelsen av strävhet.

Var försiktig med hetta och umami

Strävhet och hetta förstärker varandra, så het mat med chili bör undvikas till sträva viner. Även umami förstärker upplevelsen av strävhet så undvik exempelvis fet fisk som lax och makrill, skaldjur och starka mögelostar om det ska serveras rött vin.

Rött vin är fylligt

Röda viners fyllighet följer i princip alltid strävheten. De lättaste vinerna hittar vi i smaktypen Mjukt & Bärigt, där klockvärdet kan gå ner ända till 3. De flesta rödviner är däremot betydligt fylligare. Klockan når ofta 10 i en fruktig och smakrik zinfandel från Kalifornien, kryddig och mustig amarone eller stramt och nyanserat vin från Bordeaux.

Ett lätt vin ackompanjeras bäst av en lätt rätt och tvärtom. Därför ligger rött nära till hands när vi talar om vin till kraftig och fyllig mat som lammstek, oxfilé eller viltgryta.

Fruktsyran oftast på 9

De flesta röda viner har en fruktsyraklocka på 9 och först om den går upp till 10 eller ner till 8 behöver man tänka på den i samband med matkombinationer. Vin från Bourgogne är ofta extra friskt, liksom många röda viner från Piemonte och Toscana.

Syra och strävhet förstärks och dämpas av ungefär samma saker. Undvik alltså sötma i maten om rödvinet är friskt och balansera med feta eller salta tillbehör eller friska inslag som balsamicovinäger.

Mat till Systembolagets röda smaktyper

Systembolagets smaktyper ger en vink om vilken typ av mat som passar bäst till olika typer av mat.

Läs mer om smaktyperna för röda viner

Lätta rätter till Mjukt & Bärigt

"Mjukt" betyder i sammanhanget att strävheten är låg. Pastarätter brukar alltid fungera bra, speciellt om vinet har lite örtiga toner. Rätter på ljust kött som kyckling smaksatt med örter och vitlök är också bra alternativ, liksom buffé och tapas. Mjukt och bärigt rött vin är även lätt i stilen passar bäst till lättare rätter som pizza med skinka eller kantarelltoast.

Mjukt & Bärigt rött vin i sortimentet

Kraftigt kött till Stramt & Nyanserat

Strama & nyanserade rödviner har mycket av allt men det som dominerar är strävheten. Här krävs kraftig mat som älgstek eller lamm med tillbehör som potatisgratäng och rödvinssås. De här vinerna är i regel komplexa med många olika aromer. Därför får maten gärna vara mer elegant än rustik.

Stramt & Nyanserat rödvin i sortimentet

Rustika kötträtter till Kryddigt & Mustigt

Rustik mat med örtiga toner, som boef bourgignon, är däremot ett bättre val till viner i smaktypen Kryddigt & Mustigt. I denna smaktyp skiljer sig vinerna mycket åt i fyllighet och strävhet, så det gäller att välja rätt. De lätta och medelfylliga vinerna, som Bourgogne eller Rioja, passar allt från grillat kött till stekt fisk. De fylligare och strävare vinerna från Rhônedalen eller amarone passar bättre till köttgrytor, stekar eller hårdostar.

Kryddiga och mustiga rödviner kommer ofta från länder kring Medelhavet och passar därför bra till det lokala köket.

Rött vin i smaktypen Kryddigt & Mustigt i sortimentet

Stekt och grillat till Fruktigt & Smakrikt 

Är vinet fruktigt och smakrikt är stekta – helst grillade - kötträtter oftast det optimala valet. Den rostade fatkaraktären och fruktigheten som drar år mörka bär matchar många moderna grilltillbehör. Välj rätter av ljust kött och tamfågel till de lättare vinerna och nöt eller lamm till de fylligare och strävare. Fruktiga och smakrika viner har ofta har lite högre alkoholhalt. Därför är det bra med lite fetare tillbehör till det grillade köttet, då det dämpar upplevelsen av eldighet.

Rött vin i smaktypen Fruktigt & Smakrikt i sortimentet

Ost och choklad till Sött rött vin

Är vinet rött och sött är det chokladpraliner, desserter på choklad eller nötter samt smakrika ostar som gorgonzola eller taleggio som passar bäst.

Rött vin i smaktypen Sött i sortimentet

Grundsmaker symboliserade av salt pancetta, salami och lufttorkad skinka på stenhäll.

Smakskolan

Grundsmaker