Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Cider & Blanddryck
Vad är cider?

Kunskap & Inspiration

  • Vad är cider?
  • Ciderdrinkar
  • Socker i cider och blanddryck
  • Cidertillverkning
  • Blanddryck
  • Liten ordlista
  • Svensk cider
  • Engelsk cider
  • Fransk cider
  • Spansk cider
  • Vad är iscider?

Vad är cider?

Cider tillverkas av jäst fruktsaft från äpplen eller päron, men kan också vara smaksatt med andra frukter eller bär. Stilmässigt skiljer sig cidern åt beroende på hur, och till viss del var, de tillverkas.

De stora ciderländerna är Storbritannien, Frankrike och Spanien, men även Sverige, Australien, USA, Irland och Tyskland producerar cider.

Hur tillverkas cider?

De olika ciderstilarna skiljer sig ganska mycket åt beroende på tillverkningsmetod. Om frukten pressas direkt efter skörd hinner musten inte reagera med syret vilket ger en ren och färsk smak. Denna metod används framför allt i Storbritannien. Läs mer om engelsk cider.

Om äpplena får ligga kvar på marken en tid efter skörd får cidern en mustigare, mer utvecklad smak. Denna stil tillverkas främst i norra Frankrike, där man också väljer hur mycket av sockret som får jäsa ut till alkohol. Ju sötare cider, desto lägre alkoholhalt. Läs mer om fransk cider.

En annan typ, som är vanlig i Sverige, går ut på att söta och smaksätta cider med essenser, andra frukter eller bär vid sidan om äpplen och päron. Söt cider från Sverige har blivit en stor framgång internationellt och majoriteten av produktionen exporteras. Läs mer om svensk cider.

Iscider

Cider kan även tillverkas genom att musten eller frukten fryses ned. Då kan vattnet separeras och avlägsnas vilket ger cidern en extremt koncentrerad smak och hög sötma. Läs mer om iscider.

Hantverkscider 

Att definiera hantverkscider är svårt och det är ont om officiella regler. I Sverige har riktlinjer tagits fram av Svenska Ciderfrämjandet, och de definierar svensk hantverkscider enligt följande:

  • Minst 95 procent ska vara äpple- eller päronmust.
  • Om minst 50 procent är päron så får 
    den kallas päroncider.
  • Övriga 5 procent kan bestå av örter, bär, frukt, blommor eller 
    kryddor om det framgår på etiketten.
  • Juicekoncentrat framställd hos producenten eller lokalt genom frysning eller upphettning är tillåten som ingrediens.
  • Vatten får inte tillsättas.
  • Alkoholen får enbart komma från fermentering av ovan nämnda råvaror, förutom den alkohol som bildas vid flaskjäsning efter tillsats av socker för produktion av kolsyra.
  • Socker får tillsättas enbart för flaskjäsning.
  • Svavel får tillsättas.

I Storbritannien har CAMRA, Campaign for Real Ale, liknande riktlinjer: Jäst från juice eller färskpressade äpplen eller päron, utan att använda koncentrat eller chaptaliserad juice.

Kryddad med humle samt alkoholfri

Förutom den rena kolsyrade cidern finns det även cider kryddad med humle, cider utan kolsyra och alkoholfria varianter. Läs mer om alkoholfri cider.

Närbild gröna äpplen

Mer än att plocka äpplen

Vad vet du om cidertillverkning?