Svensk cider – en unik ciderstil
Knastertorr, söt eller smaksatt. Svensk cider finns i många varianter. Men visste du att just den söta smaksatta cidern har seglat upp i popularitet och anses vara en riktig findryck i många andra länder?
Sveriges egen ciderstil
Den traditionella svenska cidern påminner om den lättare engelska cidern i stilen. Vår söta cider är däremot ofta smaksatt med röda bär eller tropisk frukt och har blivit en egen unik ciderstil för Sverige. På hemmaplan uppskattas den främst av yngre vuxna men har inte samma stjärnstatus som i till exempel Storbritannien och Australien där den har blivit en riktig premiumprodukt.
Cider på burk i topp
Reglerna för cider skiljer sig en hel del mellan olika länder. Den svenska cidern ska innehålla minst 15 procent jäst fruktjuice av äpple och/eller päron. Om den dessutom smaksätts med andra frukter och bär ska det alltid framgå på etiketten. I Sverige är det fortfarande den klassiska äppel- och päroncidern på burk som är populärast – en av våra klimatsmartare förpackningar.
Reglerna för cider skiljer sig en hel del mellan olika länder.
Matcha din svenska cider rätt
I Sverige dricker vi ofta söt cider vid festliga tillfällen. Där passar den smaksatta cidern bra till salta tilltugg eller en fruktig dessert. Vill du variera din söta cider går det dessutom utmärkt att använda den som ingrediens till olika drinkar med cider. Men det är inte bara söt cider som produceras på hemmaplan. Det finns även torr svensk cider som blivit ett allt vanligare inslag som måltidsdryck i restaurangernas menyer.
Kyliga äpplen ger speciell cider
Äpplen som används till produktion av svensk cider odlas i hela landet, från norr till söder och vårt kalla klimat lämpar även sig bra för produktion av Iscider, eller Cidre De Glace som det heter i Kanada. En typ av isvin gjord på äpplen.
Definitionen av svensk cider
Enligt Livsmedelsverket är svensk cider en dryck som framställs av fermenterad fruktjuice av äpple och/eller päron. Förutom tillåtna livsmedelstillsatser och naturliga och naturidentiska aromer får även följande ingredienser användas vid framställningen:
- Icke-fermenterad fruktjuice av äpple och/eller päron
- Vatten
- Socker
Innehållet av fruktjuice i den färdiga produkten ska utgöra minst 15 volymprocent. Som fruktjuice räknas även fruktjuice från koncentrat. Cider får vara kolsyrad.