Alkoholfritt till höstens mat
Få smakrika tips på alkoholfria drycker som passar till höstens mat. För den sötsugne finns tips längre ner på sidan.
Alkoholfritt till laxsoppa med pumpa
Pumpa och fänkål bidrar med sötma till rätten, fänkål även viss bitterhet. Det finns recept där chiliflakes och korianderfrön ingår, då kan det vara bra att välja dryck med viss sötma, som lindrar den heta smaken.
Ett vitt friskt vin med viss sötma och bra syra går bra till rätten. Ett ljust öl, lager- eller veteöl, går bra. Just veteöl kan ha kryddighet som matchar rätten väl.
Alkoholfritt vitt till laxsoppa med pumpa
Alkoholfritt lager- och veteöl till laxsoppa med pumpa
Alkoholfritt till champinjonsoppa
Serveras gärna med rostat surdegsbröd. Den fylliga strukturen på soppan gör att det behövs en dryck med hög syra eller kolsyra för att bryta igenom. Även fylligheten i drycken spelar in – en allt för lätt dryck försvinner lätt in i tomma intet.
Ett öl med brödig och maltig smak går bra till soppans smak och det rostade surdegsbrödet. Ett mousserande vitt vin matchar tack vare kolsyran och fylligheten.
Alkoholfri lageröl till champinjonsoppa
Alkoholfritt mousserande till champinjonssoppa
Alkoholfritt till ugnsbakad spetskål med polenta och smörstekta kantareller
En smakrik rätt som gärna serveras med lingon och örtsmör. Här samspelar bland annat grundsmakerna sötma från spetskål, som även ger bitterhet, och polentan samt syra från lingon och umami från svampen.
Öl med maltig smak passar till och kolsyran lättar upp det feta i maten. Rött vin av pinot noir passar till tack vare kryddighet och friska syra. Mousserande vitt är ett bra alternativ.
Alkoholfri öl till spetskål
Alkoholfritt rött vin till spetskål
Alkoholfritt mousserande vin till spetskål
Alkoholfritt till fiskgryta med saffran
Många recept för fiskgryta innehåller tomat av något slag. Och syrliga och umamirika tomater skär sig mot vin, men – saffran, lök och vitlök är bryggor som gör rätten vinvänlig – trots allt.
Vitt vin med frisk syra och inslag av citrus matchar denna rätt. Mousserande rosé går utmärkt till, som med sin bäriga smak bryter mot smaken av saffran. Ett mindre beskt veteöl eller belgisk ale passar också bra då de har kryddiga aromer som matchar soppans smak.
Alkoholfritt vitt vin till fiskgryta
Alkoholfritt mousserande rosévin till fiskgryta
Alkoholfritt öl till fiskgryta
Alkoholfritt till köttgryta med rotsaker
Mustig köttgryta med rotsaker som ger sötma till rätten. Kryddning som vitlök, timjan, rosmarin och lagerblad ger smaksättning.
Ett mörkt och smakrikt öl med beska passar bra då maträtten är mustig och smakrik. Ett rött kryddigt vin matchar till kryddig och örtig gryta eller en must på mörka bär är bra alternativ till sältan och sötman i maten.
Alkoholfri öl till köttgryta
Alkoholfritt rött vin till köttgryta
Must till köttgryta
Alkoholfritt till chiligryta
Här är det hettan från chilikryddningen som gör att öl passar bäst och då gärna ett med låg beska – beska förstärker chilihettan. Dryck med sötma lindrar het mat, vilket kan vara bra att tänka på.
Öl som lager i internationell stil har låg beska, en äppelmust eller must av bär med sötma går också bra.
Alkoholfri lageröl till chiligryta
Äppelmust till chiligryta
Bärmust till chiligryta
Alkoholfritt till vegetarisk gryta med kikärtor
Grönsaker får en del sötma när de tillagas. Det kan matchas med en dryck som har viss sötma, men också frisk syra för att få fräschör till kombinationen. Är grytan kryddstark bör drycken ha en viss sötma också.
Vitt vin eller mousserande som har frisk syra med viss sötma går bra att kombinera till vegetarisk gryta. Ett ljust öl som modern lager, med medelstor beska är annat alternativ.
Alkoholfritt vitt vin till vegetarisk gryta
Alkoholfritt mousserande till vegetarisk gryta
Alkoholfritt lageröl till vegetarisk gryta
Alkoholfritt till örtbakad hjortsadel med rödvinssky
En elegant rätt med viltsmak och sötsyrlig sky. Potatispuré eller ugnsrostade grönsaker till gör rätten än mer smakrik.
Rött vin av pinot noir passar bra smakmässigt till köttet, såsen och kryddningen. En smakrik must på svarta vinbär med viss sötma är bra till. Ett öl med medelbeska och maltig smak är annat matchande alternativ.
Alkoholfritt rött vin till hjortsadel
Bärmust till hjortsadel
Alkoholfri öl till hjortsadel
Alkoholfritt till viltstek med gräddsås och vinbärsgelé
Viltkött är relativt magert men smakrikt. Gräddsåsen ger rund och fet struktur och vinbärsgelén bidrar med sötma och syra.
Must på olika bär är bra val till viltkött. Det finns en viss strävhet i dessa drycker som matchar gräddsås och det smakrika köttet samt sötsyrig gelé. Ett smakrikt öl av typen ale är bra alternativ eller ett rött vin.
Bärmust till viltstek
Alkoholfritt rött vin till viltstek
Alkoholfri ale till viltstek
Alkoholfritt till Ramen med kyckling och rostad majs
Här samsas sötma med sälta, men även umami på grund av det kokta ägget, som brukar vara med. Viss hetta brukar också finnas i många ramenrecept.
Ett vitt fruktigt vin av pinot gris matchar bra, fruktsötman i vinet möter matens grundsmaker och druvsortens lite blommiga smak går bra till koriandern. Ett veteöl är alltid ett tryggt val till asiatisk mat, kryddig smak och en låg beska tar hand om umami och sälta. Ett mousserande te (sparkling tea) med smak av citrongräs är en spännande kombination.
Alkoholfritt vitt vin till ramen
Alkoholfri veteöl till ramen
Alkoholfritt, smaksatt mousserande vin till ramen
Alkoholfritt till friterad ostronskivling med jordärtskockspuré
Rätten kan serveras med grönkålschips och picklad polkabeta samt brynt smör. Umami, sötma och syra är grundsmakerna att hålla reda på vid val av dryck.
Ett öl med maltsmak och gärna med lite sötma matchar matens sötma och umami, kolsyran i ölet lättar upp. Ett rött med frisk syra lättar också upp och ett vitt vin med viss sötma passar utmärkt till den friterade svampen.
Alkoholfri öl till ostronskivling
Alkoholfritt rött vin till ostronskivling
Alkoholfritt vitt vin till ostronskivling
Alkoholfritt till äppelpaj
En söt äppelpaj med vaniljsås eller glass matchar du gärna med en söt äppelmust, eller en söt cider med kolsyra, som tar hand om den kalla glassen.
Sötma i maten möts bäst med söt dryck. Söt äppelmust har också samma aromer som pajen, vilket gör matchningen ännu bättre. Äppelcider är också bra till. En spännande kombination är blanddryck smaksatt med bland annat kryddig ingefära.
Alkoholfri cider och blanddyck till äppelpaj
Äppelmust till äppelpaj
Alkoholfri mousserande till äppelpaj
Dela via